Mindfulness

Mindfulness is een manier om beter om te gaan met de onvermijdelijke stress van het leven. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen of eindeloos bezig te blijven met gebeurtenissen uit het verleden, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Dat betekent dat je je aandacht doelbewust richt op je ervaring van dit moment, zonder daarover te oordelen. Mindfulness gaat over een manier van leven waarbij je opener en bewuster in het leven staat.

Mindfulness leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, kun je met behulp van mindfulness-oefeningen leren om goed om te gaan met je onrust.

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness een positief effect heeft op de kwaliteit van leven bij mensen met depressie en angsten. De deelnemers aan het onderzoek meldden dat hun lichamelijke en psychische klachten afnamen, dat ze zich gemakkelijker konden ontspannen en dat ze een positiever zelfbeeld kregen.