EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een effectief bewezen methode om nare ervaringen te verwerken. De therapie is geschikt voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, een geweldsmisdrijf of seksueel geweld. Ook angstklachten en beschadigende ervaringen uit je jeugd die nog steeds van invloed zijn op je dagelijks leven kunnen behandeld worden met EMDR-therapie. Deze therapie helpt je om je herinneringen aan de schokkende gebeurtenis te verwerken zodat jouw klachten verminderen of verdwijnen.

Hoe werkt EMDR-therapie?

Bij de start van de therapie zal ik eerst uitgebreid aandacht besteden aan de achtergrond en de oorzaak van jouw klachten. Daarna inventariseren we samen een aantal individuele kenmerken zoals jouw persoonlijke draagkracht, je hulpbronnen en de last die je van de klachten ondervindt. Uit deze gegevens blijkt dan of EMDR op dit moment voor jou de juiste therapievorm is.

Vervolgens zal ik je vragen om op zoek te gaan naar jouw (meest) traumatische ervaring inclusief alle gedachten, beelden en gevoelens die daarbij horen. Je haalt deze gebeurtenis helemaal voor de geest terwijl je door een koptelefoon afwisselend links en rechts piepjes hoort. Ik zal je dan vragen wat er bij je naar boven komt. Doorgaans komt er een stroom van gedachten en beelden op gang en vaak ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Ik zal je vragen om je te concentreren op de meest opvallende veranderingen die je ervaart. Na een tijdje zal de herinnering haar kracht en emotionele lading verliezen. Het wordt dan steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Soms ontstaan er spontaan nieuwe gedachten of inzichten, die een andere betekenis aan de gebeurtenis geven. Op deze manier krijgt de schokkende ervaring een plek in jouw levensgeschiedenis.

EMDR-therapie is een kortdurende behandelvorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan bereik je vaak na één sessie al het gewenste resultaat. Als je een langdurig trauma hebt meegemaakt of er is een complexe problematiek, dan zijn meer EMDR-sessies nodig.

Meer informatie over EMDR kun je vinden op de website van de Vereniging EMDR Nederland.