Eetproblemen

Alleen als je weet waarnaar je werkelijk hongert, kun je je jezelf wezenlijk voeden

Ook al ben je je dat niet zo precies bewust, overeten of juist veel te weinig eten zijn doorgaans uitingen van een onderliggende problematiek. De drang om veel te eten of om juist niet te eten komt voort uit diepere lagen in jezelf. Iets in jou schreeuwt ergens om en (niet)-eten is een manier om dat niet te hoeven horen. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de diepere betekenis van jouw eetprobleem. Je kunt natuurlijk proberen of je een nieuw dieet of een vaste eetlijst dit keer wel volhoudt, maar je leven zal pas echt veranderen als je de antwoorden niet langer buiten jezelf zoekt.

Mensen die kampen met eetproblemen zijn het contact met zichzelf kwijt. (Niet)-eten is een manier geworden om jezelf staande te houden in het leven. Problemen, lastige gevoelens en spanningen “los je op” door niet of juist heel veel te eten. Je verdriet, je eenzaamheid of het gevoel niet goed genoeg te zijn, worden dan gedempt.

Als je veel met eten en je gewicht bezig bent, heeft dat vaak te maken met een gevoel van innerlijke leegte. Innerlijke leegte ontstaat wanneer je leeft vanuit een onecht zelfbeeld en wanneer je niet luistert naar je werkelijke behoeften.

Ook lichamelijke, mentale en gedragsmatige kanten spelen een rol. Pas als je deze aspecten bij jezelf onderzocht en veranderd hebt, kun je je eetproblemen volledig achter je laten. Daarom besteden we in de therapie ook aandacht aan de beperkende gedachten en overtuigingen die je over jezelf hebt. De meeste mensen met eetproblemen hebben irrationele gedachten over hun lichaam en de manier waarop ze hun lichaam ervaren. Ze voelen zich niet thuis in hun lichaam. In de therapie leer je om weer contact te maken met je lijf, er weer vertrouwd mee te raken en te luisteren naar wat je lichaam je vertelt.

Een eetprobleem heeft ook een verslavende kant. Zowel bij over-eters als bij onder-eters is er sprake van een lichamelijke conditionering. Dat betekent dat je lichaam een eigen reactie heeft, een eigen behoefte, los van jouw eigen wil. In de therapie werken we daarom ook aan verandering van je eetpatroon, de manieren waarop je compenseert en alternatief gedrag.