8 Feiten over Pediatrische Depressie

1) Depressie is geen zwakte of een gevolg van luiheid. Het is echt.

Depressie is een zeer reële ziekte die de emotionele, sociale, gedragsmatige en fysieke gezondheid van kinderen en volwassenen aantast. Er zijn genetische en biologische factoren die een kind vatbaar maken voor depressie, maar levenservaringen beïnvloeden ook de ontwikkeling ervan.

2) Het treft baby’s, kinderen en adolescenten.

Pediatrische depressie is een belangrijk gezondheidsprobleem. Er zijn aanwijzingen dat tot 1% van de baby’s, 4% van de kinderen in de voorschoolse leeftijd, 5% van de schoolgaande kinderen en 11% van de adolescenten voldoen aan de criteria voor ernstige depressie.

3) Depressie gaat NIET vanzelf over.

Een ernstige psychische aandoening kan niet worden weggewuifd of weggewuifd met een verandering in houding. Het negeren van het probleem geeft het ook geen slip. Depressie is een ernstige, maar behandelbare ziekte, met een slagingspercentage van meer dan 80% van de kinderen die een behandeling krijgen.

4) Goede ouders merken niet altijd of hun kind depressief is.

De meeste kinderen die aan een depressie lijden, houden hun gedachten en gevoelens verborgen. De enige manier voor ouders om depressie te begrijpen, is door zich bewust te zijn van het leeftijdsspecifieke gedrag en de symptomen. Depressie is niet het gevolg van slecht ouderschap.

5) Een depressief kind is meestal geen eenling.

Het is belangrijk voor ouders om te weten dat kinderen hun depressie vaak maskeren. Een kind kan zich dus aan de buitenkant blij, sociaal of ongestoord presenteren, terwijl het innerlijk vreselijk worstelt met negatieve gedachten en wanhopige gevoelens.

6) Als uw depressieve kind hulp weigert, kunt u als ouder veel doen.

Als uw kind niet voor gesprekstherapie gaat of medicijnen slikt, zijn er manieren om te helpen. U kunt – afzonderlijk – in therapie gaan bij een getrainde psychiater om te leren hoe u uw kind kunt helpen ondanks het feit dat hij geen sessies bijwoont. Zorg ervoor dat u contact opneemt met de school van uw kind voor ondersteuning en overweeg om contact te maken met andere plaatsen waar uw kind tijd doorbrengt. In een crisissituatie kunt u uw kind naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp van het ziekenhuis brengen of contact opnemen met familie, vrienden of de lokale politie voor hulp om hem daar te krijgen.

7) Het risico op zelfmoord voor kinderen is erg hoog.

Zelfmoord is de derde doodsoorzaak bij adolescenten van 15 tot 24 jaar en de zesde doodsoorzaak bij kinderen van 5 tot 14 jaar. Zelfmoord is significant gekoppeld aan depressie, dus vroege diagnose en behandeling van pediatrische depressie is uiterst belangrijk.

8) Depressieve kinderen kunnen een productief leven leiden.

In feite zijn veel prominente mensen, waaronder president Abraham Lincoln, schrijver J.K. Rowlings, kunstenaar Michelangelo, acteur Harrison Ford, choreograaf Alvin Ailey, actrice Courteney Cox, ondernemer Richard Branson, premier Winston Churchill, rocker Bruce Springsteen en honkballer Ken Griffey, Jr. zijn zeer succesvol geweest in hun gekozen beroepen – ondanks worstelen met depressie in hun jonge leven.